TY - JOUR ID - 3913 TI - نقش مواد ضد عفونی کننده در پرورش آبزیان زینتی JO - نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی JA - EJANG LA - fa SN - AU - ذکریائی, حمیده AU - امیربیک, اعظم AU - سوداگر, محمد AD - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 6 IS - 1 SP - 63 EP - 78 KW - ضدعفونی‌کننده KW - پرورش KW - آبزیان زینتی DO - 10.22069/ejang.2017.9445.1278 N2 - به‌طور کلی ضدعفونی، شامل مجموعه عملیاتی لست که با هدف نابودی میگروارگانیسم‌های محیطی و.کلیه عوامل بیماری‌زا صورت می‌گیرد. ضدعفونی باید باکتری‌ها، قارچ‌ها، ویروس‌ها و انگل‌های محیطی را به حدی برساند که تأثیر نامطلوب آن‌ها روی سلامت ماهیان به حداقل یرسد. ضدعفونی‌کننده‌ها عموما در مدت کمی (طی چند دقیقه) اثر کرده و باکتری‌ها و حتی برخی موارد ویروس‌ها، قارچ‌ها و انگل‌ها را نیز می‌کشند. برخی از مواد ضدعفونی‌کننده از جمله: پرمنگنات پتاسیم، فنول‌ها، مالاشیت سبز، متیلن آبی، سورفکتانت‌ها، کلرید سدیم، هالو‍ژن‌ها، آلدهیدها، کوزول، اوزون، گوگرد، آب اکسیژنه، قلیاها، ویرکن‌اس، فلزات سنگین، الکل‌ها، پراستیک اسید، آب الکترولیزشده اسیدی، نانهونقره، نانوسید و اشعه فرابنفش می‌باشد. ضدعفونی‌کننده‌های خاصی که برای ضدعفونی سطوح بدن حیوانات و انسان به‌کار می‌روند، آنتی‌سپتیک خوانده می‌شوند. ضدعفونی کننده‌ها معمولا به یکی از روش‌های دهیدراتاسیون و خشک کردن میکروارگانیسم مثل: حرارت، ایجاد لایه ضخیم کننده در سطح میکروارگانیسم، اثر بر نفوذپذیری غشاء پلاسمایی سلول باخاصیت سورفاکتنت، اثر تخریب بر پروتئین‌های داخلی به‌خصوص آنزیم‌ها و تغییر شرایط فیزیکی بر میکروارگانیسم‌ها اثر می‌کنند. امروزه علاوه بر بیماری‌های عفونی، باقیمانده‌های سموم کشاورزی، داروهای دام‌پزشکی، مواد آلی و غیرآلی در آبزیان از چالش‌های مطرح بوده و ضروری‌ است که تولیدات شیلاتی از دو نظر اقتصادی و بهداشتی مورد نظر قرار گیرند. ضدعفونی و گندزدایی در ماهیان نه تنها از نقطه نظر پیشگیری از بروز مشکلات بهداشتی ضروری می‌باشد، بلکه باعث افزایش بهره‌وری و ارتقاء کیفیت تولیدات می‌گردد. UR - https://ejang.gau.ac.ir/article_3913.html L1 - https://ejang.gau.ac.ir/article_3913_c1bc6b3eebc3c88fcc26ffc7d9eb6d3e.pdf ER -