%0 Journal Article %T بررسی جنبه های مخرب انواع قیر و راهکارهای بیولوژیکی کنترل آنها در صنایع خمیر و کاغذ %J نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان %Z %A دشتبانی خضری, رضا %A رسالتی, حسین %A آریایی منفرد, محمدهادی %D 2014 %\ 08/23/2014 %V 3 %N 1 %P 1-20 %! بررسی جنبه های مخرب انواع قیر و راهکارهای بیولوژیکی کنترل آنها در صنایع خمیر و کاغذ %R %X امروزه مصرفسرانهکاغذدرجهانوهمچنین ایرانروبهافزایشاست. بهطوریکه تأمین این نیازمستلزمپیداکردنروشهایجدیدبرایاستفادهبهینهازمنابع موجود و بهبود شیوههای تولید میباشد.وجود ترکیبات و فرآوردههای جانبی نامطلوباز قبیل قیر، مواد چسبناک و آلودگیهای خارجی در فرآیند تولید کاغذ، یکی از مشکلات متداول در صنایع کاغذسازی میباشد که هریک از این موادممکن است از منابع مختلفی منشأ گیرند. چوب بهعنوان یک مادهخام برای کاغذسازی، بهدلیل داشتن مواد آبگریزی از قبیل مومها، چربیها، اسیدهای چرب، اسیدهای رزینی، هیدروکربنها و غیره میتواند عامل چنین آلودگیهایی باشد. قیر میتواند مشکلات قابل توجهی را در تجهیزات کاغذسازی ایجاد نماید. بهعنوان مثال میتواند موجب مسدود شدن توری آبگیری شود و یا اینکه به توری یا سیلندرهای خشککن چسبیده و باعث ایجاد حفراتی در کاغذ شود. تاکنون روشهای مختلفی برای کنترل و حذف این ترکیبات پیشنهاد شده است. آنزیمها بهدلیل داشتن کاربردهای مختلفی از قبیل کنترل قیر، کاهشمدت زمانپالایش، کمک به آبگیری خمیرکاغذ، بهبود کارآیی رنگبری و افزایشبازدهخمیرکاغذ، مقبولیت فراوانی در صنایع خمیر و کاغذ پیدا کردهاند. آنزیمها باعث هیدرولیزتریگلیسیریدهاشدهواز تشکیل آنها جلوگیری میکنند.علاوهبر این،تیمارهای آنزیمی مبنایی برای کنترل قیر و مواد چسبناک بوده که میتواند برای کاهش ابعاد این مواد مورد استفاده قرار گیرد.در این مقاله سعی گردید استفاده از آنزیمها، بهعنوان روشی جدید و دوستدار محیطزیست بر مبنای بیوتکنولوژی جهت کنترل قیر موجود در فرآیند مورد بررسی قرار گیرد. %U https://ejang.gau.ac.ir/article_2082_77e7c9cea6981cace1254713aee11eb6.pdf